餃子,在大多數人眼中只是一款速食食品,不論好醜,但求就「口」。但在人氣餃子店「三一餃子」的兩位80後老闆——Leslie、Sean眼中,餃子是他們的「熄燈」前誓要達成的夢想,也是二人不惜放棄「薪高糧準」的金融職位,堅持譜寫下去的故事:由石硤尾細舖做到中環開門市,再自設工場製餃、開網店,直至今年7月首間分店正式落戶旺角,一步步拾級而上……問及目標, Sean 說要「一間變兩間,兩間變四間,四間變八間……」一旁的 Leslie 解釋,擴充業務一來想將新店發展成日式「餃子酒場」,讓港人有個喘息、歎啤吹水的地方,二來則是想養活更多年輕人,將香港飲食業的拼勁、風味與匠人精神傳承到下一代。三一餃子的外形、煮法行和風路線,「內餡」卻飽含濃重的本地之魂。
文:Layne
圖:Layne、受訪店舖提供
日皮港心Fusion餃子 笑言發達要捐錢畀穆斯林
「三一餃子」的兩位老闆 Leslie、Sean 及另一位已退出的合伙人相識於就讀的英國大學,本來在畢業後各奔前程,卻因愛食餃子再聚頭、共襄創業大事。
老闆之一的 Leslie 說道:「起初創業是受電影《激戰》對白影響,我與 Sean 二人分別在銀行與證券公司做了大概5年,覺得金融行業雖然賺到錢,但內裡的服務、產品皆與數字掛勾,其實十分空洞。」
「而《激戰》中就提出了一個問題,『你有冇諗過自己熄燈前嗰刻,會唔會記得自己成世人做過啲咩呢?』正因為我們不想自己『熄燈』前什麼都記不起,所以在2017年9月就開始構思創業藍圖、辭職瞓身一搏。」
「最初亦冇話一定要做餃子,只是因為以 Sean 媽媽菜譜製成的餃子好好食,於是索性著手研究,所有嘢都係飲酒傾出嚟。」
三人一路上摸著石頭過海,但在努力下三一的業務亦穩步上揚:2018年2月在石硤尾開試行店,同年10月遷舖至中環;2020年11月在九龍灣自設工場製餃、開網店,直至今年7月,三一首間分店終於正式落戶旺角。
在主打外賣的中環店時期,「三一餃子」生意一度非常火爆,排隊的辦公一族在店外苦等,只為吃上一盤以日式煮法(加麵粉水生煎)、細心逐碟煎製的餃子。出品得老饗賞識,皆因兩位老闆創業之初費盡心思、埋頭研究煎餃做法,Leslie 說:「因為我們在開三一之前從未做過飲食業生意,所以在開石硤尾試行店前,就在朋友家中閉關了三個月研究食材比例、煎餃煮法與舉啞鈴操體能(笑),那個朋友是位穆斯林,但我們卻在他家不斷切豬肉、研發豬肉餃子,哈哈。」將其母親獨門餃子菜譜貢獻三一、在店內主要負責掌勺的另一位老闆 Sean 在一旁笑道:
「我哋到時發咗達一定會捐錢畀穆斯林!」
然後 Sean 又接著說:「當時單單配方就大概試了十零廿次,最終決定我們的餃子要走『原味路線』,主要強調豬肉與其他配料的香味,所以調味上會比較輕手,通常成隻啪入口就會爆汁、香味隨即攻返上個鼻到。而採用日式煮法則是因為這做法煎成的餃子會更脆、更易鎖住肉汁。」到目前為止,他們已研發了接近十款口味的Fusion餃子,包括蒜芯豬肉餃、芫茜豬肉餃、黑白松露豬肉餃與韭黃墨醉雞餃等,款式新穎、頗具港人創業擅「扭計」的特色,中環店最高峰曾試過一日內賣出接近2,000隻煎餃。
「二次創業」盼成餃子酒場 靚擺盤、濃湯頭、新炸雞伺候
二人穩中求變的精神亦在三一的發展進程中得以展現,疫情爆發、經歷飲食業寒冬,本應固本培元、休養生息,但他們卻大膽地選擇在食肆林立的旺角區開設首間分店,Leslie說:「開分店一事早在武肺爆發前已開始構思,後來因疫情嚴重而暫時擱置,如果不是疫情,我們可能都開唔起旺角區,雖然租金都唔係平咗好多,哈哈。」但同區有甜記、天園兩間老牌餃子店,不怕競爭大?「雖然大家都是賣餃子,但風格上分別甚大,他們是傳統餃子店,我們則行本土 Fusion 路線,MIRROR有十二個人都仲有啖飯食,咁呢到都只係得三、四間餃子店,應該唔會死嘅。加上我們其實想將新店發展成一間 Dumpling Bar ,仿效日式餃子酒場的做法:以啤酒、清酒配煎餃、逢星期三就 Ladies Night 、啤酒 Free Flow。
「香港其實好需要這種開心的文化。大家都明啦,生活都咁苦啦,如果食都食得唔開心,咁好難生存啫。不過目前新店還是只持臨時牌照,酒牌尚處於在申請階段。」
雖然新店暫時未有酒精飲品供應,但 Leslie 與 Sean 亦非守株待兔之輩,旺角店由擺盤到菜單皆經過改良,讓二人紛紛稱開新店似足「二次創業」、要由零從新開始:「由於中環較多寫字樓客,那邊以外賣為主,我們會特意將煎餃的冰花底煎成長方形狀、方便入盒。而到了旺角則想向精緻方向發展,冰花底呈圓形,方便製作特色餃子時在上面加不同 Toppings 。而湯餃採用的新湯底吸納了客人「嫌湯淡」的建議,我們將熬湯用的蝦打碎成蝦子大小、蝦味更易融入湯中,所以旺角店的湯底會更濃郁。」
同時,旺角店推出了新店限定的三一自家製炸雞,兩位老闆對此新菜無比自信,甚至在菜單上注明「唔係叫貨返嚟加熱嘅垃圾」,Leslie 笑言:「這款炸雞暫時只有旺角新店才有,如果受歡迎的話才會正式量產,所以大家不妨來挑戰一下,如果覺得唔好食就隨時同我哋講,或者直接攞舊雞揼落佢(Sean)到得㗎啦,哈哈。」
中環店歷「日賣30份」低潮 每朝自覺似食矢
眼見 Leslie 與 Sean 談笑風生、看似「三一餃子」事事順利,但在二人的笑容背後,卻潛藏不少創業血淚與辛酸,Sean 分享道:「在疫情第五波爆發時,其實中環店亦曾陷入低潮,試過開舖一日只賣出30份煎餃……」Leslie 接過話頭,苦笑著說:「試過中環店開埋星期日,嗰陣真係企足全日都係得幾百蚊生意。」Sean 在旁補充:「仲有個阿嬸可憐我哋,走嚟買份餃子。」「係春卷呀,仲要係春卷咋,都唔係買餃子添呀,因為我們中環店對出都是排檔,對面排檔的阿嬸見我哋舖頭好靜,就話幫我哋買份春卷啦……」Leslie 糾正道。
二人坦言當初嘗試開設工場製作盒裝急凍生餃,並在網店出售實屬絕地求生的無奈之舉,「推出網店同盒裝餃子是為了繼續養活舖頭所有人,武肺爆發的時候,大部份公司會選擇 Cut Cost ,即係要炒人啦。咁我哋又唔想炒人,咁就唯有開源。當時我們又沒有多餘時間與金錢開新店,唯有轉而推行第二種銷售方式。」
二人要親力親為兼顧工場、網店與兩間門市的業務,負擔之重非常人能理解,Leslie 更直言:「每朝都奶屎,朝朝就周圍標緊屎咁,哈哈。但係我哋又冇錢請多啲人喎,每朝起身都要諗今日要處理啲咩,睇下邊到爆屎。」Sean 笑指自己每朝最怕的便是「攞起手機」,但他話鋒一轉,說道:「但係都要食㗎,煮到埋嚟就算篤屎勁屎都要食㗎。最原先的想法令我們一直堅持下去:『想有啲嘢記得』,同埋一怯就輸成世㗎啦嘛。」Leslie 接著說:
「而且唔係好甘心囉,冇理由行到呢到就完嘅,大家都知近一、兩年有移民潮,但係走咗就冇㗎啦喎,呢個喺香港嘅故事就完咗㗎啦喎,咁先四年啫(指開店至今),咁快自己 End 咗個故事,我就唔係好甘心囉,即係大家係唔係真係覺得香港宜家冇得玩先?」
俯首甘為孺子牛 向後生仔傳遞飲食匠人精神
除了不甘心之外,Leslie 表示「三一餃子」之所以執意逆市求存,甚至擴展業務,有個更重要的任務:
「開新店只為聘請更多的年輕人,我心裡有個想法,就是下一代已不是我們的天下,理應留給真正的『下一代』,我們這些舊人繼續向前行的時候,其實要留返啲嘢畀下一代。正因為上嗰幾代大家都係發展地產、金融、旅遊業,上一代並未將自己知識與文化傳予年輕人。」
Leslie 又指香港是美食之都、有許多識貨老饗,但亞洲的米芝蓮往往集中於日本:「點解呢?因為人哋好專業!大家睇新聞都知啦,香港譚仔好專業,日本譚仔更加專業,後生、靚、專業、誠懇,又有禮貌,敬業樂業係日本特色,咁點解香港做唔到呢?係因為香港嘅下一代冇呢個機會,佢哋對做緊嘅嘢未必有一種『我想 Present 一樣好好嘅嘢畀你』嘅心態,只覺得 Easy come easy go ,『你嚟到,食完嘢咪走囉』。所以我們在開舖請人的同時,亦希望糾正員工的態度,讓舖頭的服務越來越好,我們提供的不止是餃子,還是一個完整、良好的用餐體驗。」
Leslie 苦笑著分享,在營運中環店期間,他們經常收到與員工態度相關的投訴:「我哋都明白係好難嘅,客人的說話肯定包含著他的想法與道理,但有時員工做咗全日嘢難免已經好攰,咁你怎樣去在客人、員工之間調解呢?就好似一執陰毛咁(編按:比喻取自電影《低俗喜劇》,意指作為緩衝雙方的中間人),你要知個客想表達啲乜,然後你要將此想法轉達予員工。」對食物出品、服務態度的嚴謹,皆出自 Leslie 內心的宏大願景:「我們最主要想年輕人明白,如果他們都不去 Focus 發揮一些香港應有的優勢、發展相關產業,香港就真係冇㗎啦,玩完㗎啦。」
「係~我知個個都想做金融賺多啲錢,但為何不在香港本來就好成功的領域繼續努力呢?為何不在這個如此重視『飲食』的地方,好好思考怎樣去令飲食文化進步呢?」
【三一餃子】
營業時間:
旺角新店 12nn – 9:30pm(暫定)
中環店 11:30am – 9pm(星期一至五)、12nn – 8pm(星期六)、11:30 – 8:45pm(公眾假期前夕),星期日及公眾假期休息
地址:旺角通菜街71號地下(旺角新店)、中環利源西街7號地舖(中環店)
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網店:https://hongkongdumpling.com